Ajuntament de Cambrils
Ajuntament de Cambrils
Un patrimoni per descobrir
Un patrimoni per gaudir
Un patrimoni per descobrir
Un patrimoni per descobrir
Un patrimoni per gaudir
Un patrimoni per als sentits
Un patrimoni per als sentits
Un patrimoni per als sentits
Un patrimoni per descobrir
Un patrimoni per als sentits
Esteu aquí: Inici / Museu / Viu la història / Un museu en xarxa / QUÈ POTS VISITAR / Torre del Port

Torre del Port

La Torre del Port o també anomenada Torre dels Moros, és una antiga torre de guaita de defensa de la costa alçada al segle XVII. La seva ubicació al mig del port, l’ha convertit en un dels edificis més coneguts de Cambrils, ja que des de l’aparició del turisme sempre s’ha lligat amb la imatge que es vol projectar del municipi. L’edifici és catalogat Bé Cultural d’Interès Nacional i s’obre de forma intermitent amb exposicions temporals.

Història de l'edifici

La torre és de planta circular amb un primer pis amb volta on es conserva la porta d’entrada original de l’edifici defensada per un matacà fet amb carreus. Al peu de la torre, a l’exterior, és evident un eixamplament de la construcció anomenat escarpell, propi d’aquestes edificacions.

Inicialment construïda pels cambrilencs del segle XVII, va passar a mans privades al 1894. Un dels propietaris, damunt de la torre, hi bastí un segon pis l’any 1948. Després de gairebé un segle, va ser adquirida per l’Ajuntament de Cambrils el 1993. A partir de 1995 es van dur a terme diverses obres de rehabilitació a càrrec de l’Ajuntament de Cambrils amb l’ajut de la Diputació de Tarragona, Generalitat de Catalunya i Unió Europea. Des de l’any 2002 s’obre al públic de forma intermitent amb exposicions temporals, especialment lligades amb el patrimoni marítim.

El projecte

Després de l’inici del projecte cultural Museu d’Història de Cambrils i la seva materialització real a partir de 1999, la Torre del Port hi juga un paper molt important. Per un costat com a punt d’informació de les activitats i espais de la xarxa museística ,ja que es troba al mig del lloc més visitat de Cambrils. Per un altre, s’ha de convertir en un equipament que ens ajudi a comprendre la relació que ha existit i existeix encara avui en dia, entre l’ecosistema litoral mediterrani i un nucli de població estable com Cambrils. Des de la seva obertura al públic, ha anat acollint exposicions de caire temporal sempre relacionades amb la mar, la pesca, el barri on és situada la torre i el propi Port de Cambrils. Vinculada estretament amb la Torre del Port, el Museu d’Història també disposa d’una embarcació patrimonial, la Teresa, construïda a Cambrils l’any 1936. Tot plegat ha permès que, des de l’any 2008, el Museu d’Història de Cambrils pertanyi a la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana.

Horaris

De l’1 de setembre al 30 de juny:
Dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 20h.
Diumenges i festius d’11 a 14h.
Dilluns tancat, i els dies 1 i 6 de gener, 1 de maig i 25 i 26 de desembre.
Dies 31 d'agost, 1 i 2 de setembre, tancat per nou muntatge expositiu
De l’1 de juliol al 31 d’agost:
De dimarts a dissabte d’11 a 14 i de 18 a 21h.
Diumenges i festius d’11 a 14h.
Dilluns tancat
Comparteix
Via Augusta, 1 43850 Cambrils T. 977 794 528 Fax 977 794 572

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0
W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC Internet