Ajuntament de Cambrils
Ajuntament de Cambrils
Educar en la igualtat ens farà lliures
Esteu aquí: Inici / Igualtat / Fitxers / 8 DE MARÇ - DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

8 DE MARÇ - DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

Descripció

Al començament de segle, moltes dones es van incorporar al treball en les fàbriques en unes condicions molt dures: llargues jornades laborals i salaris inferiors als dels homes. A mesura que les dones s'anaven incorporant al món laboral, es feia més evident que aquella situació no era justa, i a poc a poc van començar a organitzar-se.

Una de les protestes reivindicant millors condicions laborals va ser la que van protagonitzar les treballadores de la fàbrica tèxtil Cotton de Nova York, als Estats Units. Era el 8 de març de 1908 i les treballadores es van tancar a l'interior per demanar que se'ls reduís la seva jornada laboral a 10 hores. El propietari de la fàbrica va decidir incendiar l'edifici per fer-les sortir d'allà, i el resultat va ser de 129 treballadores mortes.

Aquests són els fets puntuals, que ens serveixen de referència concreta per commemorar aquest dia, però el 8 de març és molt més que la celebració d'uns fets concrets.

Aquest dia s'ha convertit en una jornada de reflexió sobre el llarg camí que les dones han hagut de recórrer per veure reconeguts els seus drets.

A Espanya, el primer 8 de març es va celebrar el 1977, una festa que el moviment de dones va aprofitar per plantejar els seus problemes en el terreny laboral. Un any més tard, el 1978, la Constitució Espanyola va reconèixer la igualtat davant la llei entre homes i dones, com un dels principis de l'ordenament jurídic.

Des de llavors són molts e importants els avenços aconseguits respecte als nostres drets en tant, relativament pocs anys, però també és ben cert que les discriminacions que pateixen les dones continuen sent moltes en molts i diversos àmbits (social-comunitari, laboral, familiar,...).

Hem de continuar totes i tots esmerçant esforços per que la igualtat real de drets i obligacions de les dones i els homes sigui una realitat. No hi haurà mai justícia si no hi ha igualtat.

Construïm entre tothom una societat lliure de tota discriminació de gènere, una societat on la diferència sigui sempre un valor i no un obstacle, on les persones ens socialitzem lliures d'estereotips i rols de gènere, fer-ho és ben possible!


Comparteix

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0
W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC Internet