Ajuntament de Cambrils
Ajuntament de Cambrils
Esteu aquí: Inici / Festes / Seguici festiu / Ball de Valencians

Ball de Valencians

Aquest Ball presentat per la Festa Major de la Immaculada l'any 2012, actualment no està actiu.

Ball de Valencians

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els balls de valencians són unes danses que amb aquesta denominació consten documentades a bona part de la península Ibèrica des del segle XVII. Segons la tesi més comunament acceptada els balls de valencians foren els antecessors dels actuals castells atès que acostumen a acabar amb un aixecament humà.

A Catalunya la major part de notícies que tenim sobre balls de valencians se situen a les comarques de l’anomenada Catalunya Nova. De fet, només al Baix Camp tenim constància de la seva presència en algun moment o altre a Alforja, l’Argentera, Cambrils, Capafonts, Colldejou, Duesaigües, Mont-roig del Camp, Prades, Reus, Riudoms, la Selva del Camp, Vandellòs i, com no, Cambrils.

Salvant les peculiaritats de cada població es tracta d’una mena de danses la característica més coneguda de les quals, com hem dit més amunt, és la finalització amb un enlairament humà. Tot i no ser tant vistoses el ball és conformat per altres figures característiques: les que es porten a terme amb castanyoles que els balladors fan sonar al ritme de la música; evolucions amb intercanvi de posicions mentre els dansaires es donen el braç; ponts i estrelles amb els mocadors que porten els balladors.

Les notícies històriques que disposem del Ball de valencians cambrilenc se situen entre 1854 i 1904, amb aparicions quasi sempre dins del marc de la festa major de la Puríssima. Aquestes notícies ens donen poquíssima informació sobre com era el nostre ball de valencians, per això, a l’hora de reintroduir-lo dins el panorama festiu cambrilenc s’han agafat les característiques que són comunes a tots els balls, especialment aquelles que ens han arribat de les tradicions més properes geogràfica i temporalment per a fer-ne interpretació pròpia des del respecte, la coherència i cercant una personalitat marcada.

El Ball de bastons de Cambrils, hereus i conservadors, d’una de les tradicions vives amb més bagatge del nostre poble va assumir el repte de tirar endavant la reintroducció d’una de les danses més antigues coneguda al nostre municipi, abans fins i tot que el ball de bastons: el Ball de valencians. Així es va presentar de nou al municipi el 6 de desembre de 2012, però va costar tirar-ho endavant i l'any 2015 es va decidir posar-hi fi.

Comparteix
Àrea de Festes Plaça de l'Ajuntament 4 43850 Cambrils (Tarragona) Tel. 977 794 579

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0
W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC Internet