Piscines
L'any 1987, amb el Decret 193/1987 (reglament sanitari de piscines d'ús col·lectiu), la Generalitat de Catalunya va establir unes condicions per a les piscines d'ús col·lectiu; en aquesta denominació d'ús col·lectiu s'incloïen també les piscines de comunitats de veïns amb més de 20 habitatges.
L'any 2000, el Decret 95/2000, de 22 de febrer, pel qual s'estableixen les normes sanitàries aplicables a les piscines d'ús públic va substituir i derogar el Decret 193/1987.
El Decret 95/2000 estableix que les condicions que exigeix ho són únicament per a les piscines d'ús públic, entenent per això: "totes les piscines de titularitat pública, i les de titularitat privada la utilització de les quals està condicionada al pagament d'una quantitat en concepte d'entrada o de quota d'accés, directa o indirecta, així com totes aquelles que no són d'ús particular". (Així mateix, el Decret 95/2000 defineix: "piscines d'ús particular: piscines unifamiliars o de comunitats de veïns d'ús privatiu per als seus titulars").
Les piscines d'ús públic estan subjectes a la presentació de Comunicació prèvia d'activitat (i estan classificats en l'Annex III.1 de l'Ordenança municipal reguladora del règim d'intervenció administrativa de les activitats i instal·lacions) -les piscines d'ús particular no.
Fins al moment a Catalunya ens hem regit pels Decrets 95/2000 i el 165/2001, però el passat 11 d'octubre de 2013 es va publicar el Reial Decret 742/2013, pel qual s’estableixen els criteris tècnics i sanitaris de les piscines, amb l’objectiu d’unificar criteris a nivell de tot l’estat.
Informació de les novetats sobre els criteris tècnics i sanitaris de les piscines d’acord amb la normativa promulgada pel Ministeri de Sanitat, Seguretat Social i Salut (RD 742/13, correcció d’errors de 12 de novembre i segona correcció d'errors de data 27 de juny 2014).
A qui afecta la normativa?
Principalment a les piscines d'ús públic com ara les piscines públiques, d'oci, parcs aquàtics, spas, hotels, allotjaments turístics, càmpings, terapèutiques en centres sanitaris. També afecta a les d'ús privat classificades com a 3 A, és a dir, les de comunitats de propietaris, les cases rurals o agroturisme, els col·legis majors o similars. Les piscines d'ús privat unifamiliars classificades com a 3 B només es veuen afectades en un article de la norma.
Requisits
La nova norma torna a incloure en el seu àmbit d’afectació a les piscines de les comunitats de propietaris, indicant quins són els requisits mínims que han de complir aquestes i que són:
- L’obligació de les comunitats de veïns de notificar a l’Ajuntament quan es donin les situacions d’accidents importants segons indica l’annex V (art. 13).
- L’obligatorietat de presentar projecte a l’Ajuntament quan hi ha una modificació al vas de la piscina (art.5).
- Els equips utilitzats en els controls de l’aigua de la piscina han de complir la norma UNE-ISO 17381 “Qualitat de l’aigua. Selecció i aplicació de mètodes que utilitzen equips d’assaigs llestos per usar en l’anàlisi de l’aigua “
- L’aire del recinte dels vasos coberts o mixtos i les sales tècniques no ha de comportar un risc per a la salut dels usuaris i no ha de ser irritant per als ulls, la pell o les mucoses i ha de complir els requisits que especifica l’annex II.(art.11)
- El com fer els tractaments de l’aigua – filtració, dosificació automàtica i productes segons indica l’annexI,II,III (art.6)
- L’ús dels productes químics per al tractament de l’aigua i fitxes de seguretat ( art.7).
- Els criteris de qualitat de l’aigua , segons paràmetres de l’annex I (art.10).
- La informació als usuaris sobre el tractament de l’aigua, la existència de servei de socorrisme, horaris, telèfons d’emergència i normes o reglament d’utilització de la piscina (art.14).
- Incorporar els control inicials que s’hauran de realitzar 15 dies abans de l’obertura. Els controls periòdics es faran mensual segons annex I i II . (art.11)
- S’ha de disposar de punts de presa de mostra: un en el circuit a l’entrada del vas o la sortida del tractament i un en el mateix vas. (art. 11).
- Actualització del plans d’autocontrol específic de la piscina (art. 5)
El Reial Decret del Ministeri no deroga el Decret català 95/2000 en aquells aspectes que no s’hi oposin. Per tant, certs aspectes del Decret segueixen vigents a l’espera que el govern català actualitzi la seva norma en base a l’actual publicada ministeri.
Aquí podeu accedir a una còpia del Decret 95/2000; al Decret 165/2001, de modificació del 95/2000; al nou RD 742/2013 i a la correcció d’errors de 12 de novembre i la 2a correcció de 27 de juny, i a l'extracte del RD742/2013 per a Ctat de Propietaris.
DOCUMENTS
- Decret 95/2000, de 22 de febrer, sobre les normes sanitàries aplicables a les piscines d'ús públic
- Decret 165/2001, de 12 de juny
- Reial Decret 742/2013, de 27 de setembre, sobre els criteris tècnics i sanitaris de les piscines
- Correcció d'errors del RD 742/2013, publicat al BOE de 12 de novembre 2013
- 2a Correcció d'errors del RD 742/2013, publicat al BOE de 27 de juny 2014
- Extracte del RD742/2013 per a Comunitat de Propietaris
Panell informatiu de la Diputació de Barcelona
La farmaciola de piscines d’ús públic
A continuació un recull de recomanacions de la Generalitat de Catalunya per a la prevenció d'accidents infantils.
SEGURETAT A LA PLATJA I LA PISCINA
La pràctica de la natació i del bany a la platja o a la piscina és una activitat saludable i divertida, però pot comportar alguns problemes greus que cal prevenir, com són les lesions per caigudes o relliscades i els ofegaments per submersió.
Per prevenir-los, cal que:
- Ensenyeu els infants a nedar.
- Assegureu-vos que una persona adulta responsable vetlli constantment per la seguretat dels infants mentre es banyin o juguin a prop de l'aigua. Els infants més petits estan exposats al risc d'ofegar-se encara que sàpiguen nedar.
- Quan nedeu, feu-ho sempre en companyia d'altres persones. Sempre que sigui possible, banyeu-vos en llocs on hi hagi socorristes.
- Assegureu-vos que els infants que no saben nedar duguin posat un dispositiu (armilla, "bombolleta", etc.) adaptat a cada edat, que n'afavoreixi la flotabilitat i que ajudi a mantenir el cap fora de l'aigua en cas que hi caiguin. No confieu la seguretat dels infants a les joguines inflables.
- Eviteu que els infants i els adolescents juguin a donar-se empentes a la vora de la piscina, a saltar l'un per sobre de l'altre, a enfonsar-se, a tirar-se en cadena pels tobogans, etc., i feu que respectin les normes de seguretat de les instal·lacions.
- No us banyeu si hi ha bandera vermella, i respecteu sempre les advertències dels socorristes.
- Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l'aigua o mentre hi sou navegant o fent esquí aquàtic. No consumiu begudes alcohòliques mentre estigueu vigilant el bany dels infants.
- No entreu de cop a l'aigua la primera vegada que us banyeu, després de menjar, d'haver pres molta estona el sol o d'haver fet un exercici físic intens.
- Si a la vostra llar disposeu d'una piscina privada, instal·leu-hi una tanca protectora al voltant, de manera que els infants no hi puguin accedir sense anar acompanyats d'una persona adulta.
Els controls sanitaris d’aquestes instal·lacions estan subjectes a taxes.