El Mosquit Tigre
![]() |
|
---|
Com és? On viu?
El mosquit tigre (Aedes albopictus), és una espècie originària del Sud-est asiàtic, i a l'estiu de 2004 es va detectar per primera vegada a Catalunya.
És un mosquit de color molt fosc, quasi negre, amb unes bandes de color blanc platejat a les potes i una ratlla blanca al dors que baixa des del cap fins al tòrax. Les seves dimensions oscil·len entre 2 i 10 mm.
Les larves d'aquest mosquit viuen en petites masses d'aigua estancades, que són els llocs escollits per les femelles per dipositar els ous.
Mai diposita els ous en aigües en moviment ni superfícies d'aigua grans. En el nostre hàbitat els llocs més freqüents on podem localitzar aquests mosquits és en els petits embassaments artificials d'aigua com: bidons, gerros, plats de testos, cubells, etc.
L'activitat del mosquit tigre
És actiu sobretot de dia. Actua principalment a l'exterior de les cases i en radis petits des del seu campament base i s'amaga en àrees ombrívoles. Volen només fins a uns 400 metres del lloc de cria.
Les femelles produeixen molèsties a causa del nombre tan elevat de picades que fan.
Com prevenir la presència
El millor sistema per prevenir-ne la presència és evitant la cria i el desenvolupament de les larves, eliminant els reservoris d'aigua que es troben als jardins, terrasses o balcons.
Per eliminar els punts d'aigua susceptibles a la cria d'aquests mosquits cal:
- Buidar freqüentment qualsevol recipient que estigui a l'exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, etc.
- Buidar i/o tapar amb tela mosquitera (malla de 2mm. de mida màxima), els safareigs. Vigilar les basses petites, si és possible buidar-les sovint, si no, depenent del seu ús serà aconsellable tapar-les i col·locar-hi tela mosquitera.
- Evitar les acumulacions d'aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
- Buidar piscines de plàstic, inflables o similars cada 3 o 4 dies i, si no s'han d'utilitzar retirar-les, i evitar forats i depressions de terra on es pugui acumular aigua.
- Vigilar i canviar sovint els abeuradors dels animals domèstics.
Com evitar les picades?
Podem evitar l'entrada de mosquits:
- Instal·lant teles mosquiteres que n’impedeixin el pas per finestres, portes i altres obertures.
- Si heu de sortir al jardí o terrassa, porteu roba de màniga llarga i pantalons llargs (millor si són de color clar), així com mitjons.
Mesures a adoptar en front les picades
- Renteu i desinfecteu bé la zona de la picada.
- El tractament és simptomàtic, en cas que persisteixin les molèsties consulteu el vostre metge.
Si opteu per utilitzar un repel·lent:
- Cal limitar-ne l’ús a les activitats que hagueu de fer a l’exterior i només durant el temps necessari.
- Cal complir estrictament les instruccions d’ús que figuren a l’etiqueta del producte, especialment pel que fa al nombre d’aplicacions diàries permeses.
- No aplicar-lo en nens menors de 2 anys. En nens més grans, cal evitar-ho sempre que es pugui i mai es posarà a les mans, ja que se les poden posar a la boca o als ulls.
- Quan ja no sigui necessari el repel·lent, cal netejar bé la pell amb aigua i sabó, així com la roba que hi hagi estat en contacte, ja que se n’ha d’evitar l’exposició continuada.
- Si es presenta algun tipus de reacció a la pell, cal rentar-se bé la zona amb aigua i sabó i consultar al metge.
- Cal tenir en compte que els productes repel·lents per a la pell han d’estar inscrits al Registre de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris del Ministeri de Sanitat, Política Social i Immigració (MSPSI).
Sensibilització
Les accions de sensibilització a la població són un element clau en la prevenció i control del mosquit tigre, atès que un percentatge molt elevat de les poblacions del mosquit tigre prové d’àmbits domèstics i espais privats.
És important prendre consciència que les nostres actuacions preventives són essencials per reduir la presencia d'aquest insecte al nostre entorn.
Webs d'interès: