El Cannabis es conrea des de 3000 anys a.C, tant des de la seva vessant de la fibra de cànem com per la seva suposada utilitat clínica. Ja sobre l'any 2700 a.C es recomanava el seu ús per coses tan diverses com el reumatisme, la malària, trastorns de la son, menstruació, etc. A l'Índia des de fa milers d'anys es creia que allargava la vida i potenciava el desitj sexual. A Occident a l'antiguetat, practicament era només en mans de bruixots, però a partir dels anys 60, amb l'entrada del moviment hippy el seu consum es va fer molt popular a Amèrica i Europa i es va convertir en la substància il·legal de major acceptació social. 

 

S'extreu de la planta del cànem, Cannabis sativa. Es cultiva en una zona estimada de 940.000 hectàrees entre zones silvestre i cultivades. Les superfícies més grans on es conrea en estat salvatge es troben en els països de la ex Unió Soviètica, especialment Rússia i Kazajstàn i altres països d'Àsia Central. El Marroc, Pakistan i l'Afganistan són productors molt importants d'haixix . Els majors productors de marihuana a Amèrica són Mèxic, Colòmbia, Brasil i Jamaica. I a l'Àfrica són Sud-Àfrica i Malawi a l'Àfrica oriental i Nigèria i Ghana a l'Àfrica occidental. Els majors productors d'Àsia són Tailàndia, Cambotja, Indonèsia, Filipines i l'Índia. En els països industrialitzats, sobretot els Estats Units, Austràlia, Canadà i alguns països europeus també produeixen grans quantitats de cannabis, en alguns casos mitjançant cultius amb tècniques molt modernes.

 

Cannabis Sativa

 

Farmacològicament es classifica com un al·lucinogen menor. Està formada químicament per elements molt complexos i variats. L'element més conegut es el tetrahidrocannabinol (THC) responsable de quasi tots els efectes característics d'aquesta substància. A través d'investigacions científiques es va descobrir, a l'any 1988 que hi han membranes de certes cèl·lules nervioses que tenen receptores de proteïnes que lliguen amb el THC.(C21H30O2).  

Pel seu consum el cannabis es presenta de tres formes:

 

- Marihuana o herba: Es prepara assecant les flors, petits troncs i fulles del cannabis sativa, el contingut de THC és del 5% al 10%.

 

Haixix o haix: S'obté premsant en forma de blocs de color marró, la resina de la planta femella. El contingut de THC és de fins un 20%. La seva toxicitat és major que la marihuana.

 

Oli d'haixix: És un concentrat líquid que s'obté barrejant la resina amb algun dissolvent com acetona, alcohol o gasolina. Aquest dissolvent s'evapora en part i dóna una substància viscosa amb unes elevades proporcions de THC que pot ser de fins un 85%.

 

 

FORMA DE CONSUM 

 

Les úniques formes de consum són per ingestió, inhalació o mastegant. Normalment es fuma barrejant-lo amb tabac i fent les cigarretes a ma (porros), encara que en algunes cultures d'Àfrica es beu en forma de tisana, feta amb aquesta droga i aigua. Tot i que te un gust amarg també es fa servir per fer caramels i rebosteria. 

El fum del cannabis té una temperatura molt elevada per això els fumadors posen grans filtres per evitar cremar-se la gola. També la fumen en unes pipes amb una canya llarga per refredar el fum abans d'inhalar-lo.

 

 

EFECTES

 

 

 

Els efectes són immediats, poden durar una hora i varien segons la dosi i el tipus.

 

 

Hi ha un efecte immediat:

 

- Amb dosis baixes pot produir una sensació de benestar, eufòria, creativitat, imaginació, taquicàrdia, sequedat de boca i gola, irritació dels ulls, dificultat en els processos mentals complexos, pèrdua de memòria. Després li segueix una segona fase de depressió i somnolència que pot durar varies hores.

 

- Amb dosis elevades pot provocar confusió i percepció alterada de la realitat.

 

 

A llarg termini:

 

- Desinterès pels estudis i el treball. Problemes pulmonars. El fum d'aquesta droga és més perjudicial pels pulmons que el del tabac.

 

- El THC travessa la placenta el que comporta un risc pel fetus. S'ha observat que els bebès de mares que consumeixen marihuana durant l'embaràs tendeixen a néixer prematurament o més petits. Se sap que, en general, els bebès de mida petita tenen més problemes de salut. També algunes investigacions han trobat que mares que fumaven marihuana i/o tabac durant el primer mes de lactància afectaven al desenvolupament motor del bebè.

 

 

DEPENDENCIA 

 

 

 

  No crea dependència física però sí psicològica. 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

CONSUMIDORS

 

 

 

 

 

 

És la droga il·legal de major consum a l'estat espanyol. La consumeixen un 2,60 % setmanal del conjunt de la població. Pot ser l'inici al món de les drogues il·legals. Qualsevol jove de qualsevol nivell social la pot consumir. 

 

Segons l'última enquesta del Plan Nacional Contra la Droga la població escolar diu: "Resulta especialment preocupant la precocitat en l'inici del consum d'aquesta substància. Si bé, l'edat mitja de inici de consum és els 14.8 anys, sense que existeixin diferències significatives per sexe, el 11,2% dels escolars de 14 anys ha consumit cannabis en l'últim any". "Els nois presenten nivells de consum superiors a les noies en uns cinc punts percentuals per tots els indicadors de consum (el 27% dels nois i el 22% de noies ha consumit aquesta substància en l'últim any)."

 

Segons el "Informe anual sobre el problema de la drogodependencia en la Unión Europea" de l'any 1999 diu: "Una extrapolació, experimental i conservadora, d'enquestes recents dóna que en la UE més de 40 milions de persones han consumit cannabis (sobre un 16% de la població d'entre 15 i 64 anys d'edat) i que al menys 12 milions l'han consumit durant els últims dotze mesos (sobre un 5% de les persones d'entre 15 i 64 anys).

 

Aquests percentatges són més elevats entre els joves. Per terme mig, un de cada cinc adolescents entre 15 i 16 anys afirma haver consumit cannabis i la proporció puja a un de cada tres joves que estan sobre els 25 anys.La quantitat de cannabis incautada cada any és estable, encara que el nombre d'incautacions està augmentant constantment. En gran part de la UE, el consum de cannabis no està vinculat a cap context específic, social o de oci ni a cap grup en concret". 

 

DEPENDÈNCIA FÍSICA

DEPENDÈNCIA PSÍQUICA

TOLERÀNCIA

SÍNDROME D'ABSTINÈNCIA

DISPONIBILITAT

ALTRES NOMS

No

 

És droga il·legal al nostre país

 

Porro, marihuana, xocolata, grifa, costo