La tortuga caretta o  babaua és la tortuga marina més petita i abundant al mediterrani. És una espècie considerada en perill d'extinció per la UICN i catalogada com a vulnerable segons el Reial Decret 139/2011 (Catàleg espanyol d'espècies amenaçades), i amb conseqüència està protegida. La seva longitud podria arribar aproximadament a 120 cm i el seu pes a 120 Kg.

El seu cos recobert d’escates epidermals queratinitzades és d’una coloració variable, la seva closca ressalta pels seus tons de marrons a vermellosos, la seva tonalitat és gairebé sempre més fosca a les zones centrals de la closca, el seu plastró és groguenc i la resta del seu cos groguenc i marró.

Característiques diferenciadores d’aquesta espècie són els seus 4-5 escuts prefrontals al cap, 5 parells d’escuts costals situats a la seva dura closca i dues ungles per cada aleta. Com passa amb la resta de tortugues marines ni el seu cap ni les extremitats són retràctils.

El 16 de setembre a la platja de Vilafortuny, es van localitzar cries de tortuga caretta. Al mateix estiu va ocorre  el segon episodi de nidificació de tortuga caretta a la platja de l'Ardiaca un número indeterminat cries. Els agents rurals han publicat un vídeo del naixement d'aquestes tortugues clica AQUÍ.

Les tortugues babaues, com la resta de tortugues marines, es veuen molt afectades per la contaminació dels mars. Sovint, mengen plàstics i altres residus, o queden enganxades en xarxes i cordes, i moltes vegades acaben morint.

 

 

És molt important seguir les següents indicacions en cas que vegin una tortuga:

  • Truqueu al 112
  • No molesteu la tortuga
  • No crideu
  • No la toqueu
  • No feu fotos amb flaix o enlluernar-les
  • Si veieu un rastre de tortuga a la sorra, intenteu no trepitjar o esborra el seu rastre
  • Eviteu que us vegi, no us poseu davant del seu camp de visió
  • No toqueu ni us emporteu els ous.

Si es tracta d'una tortuga posant els ous, farà un forat a la sorra, posarà els ous i els camuflarà. Després se'n tornarà cap al mar. El procés pot durar més d'una  hora.

Més informació: