Aquest ball parlat es va recuperar per la Festa Major de la Mare de Déu del Camí del 2008 Actualment aquest ball, no està actiu.

Ball de la rosaura

 Els balls parlats són representacions de teatre popular molt arrelades a la geografia catalana, especialment a allò que es coneix com a Catalunya Nova. Aquestes manifestacions consistien, i consisteixen, en la posada en escena d’una obra que combina el gest, la paraula i l’atrezzo d’una peça teatral més o menys llarga amb la música i el ball que porten a terme els mateixos actors i que, probablement, té els seus orígens en el teatre medieval. Tal com ha arribat fins als nostres dies té com a característica important, també, el fet que es portin a terme, generalment, pels carrers i les places dels nostres pobles i ciutats, quasi sempre a peu pla.

Si bé és cert que hi predomina la temàtica religiosa (hagiogràfica i bíblica) el ventall de temàtiques abraça des de la representació de fets històrics o la biografia de personatges preeminents fins al relat o la idealització de la realitat més rabiosa, passant per les aventures bandoleresques, la sàtira o les truculentes adaptacions de romanços (literatura de fil i canya).

És precisament en aquest darrer supòsit on trobem el Ball de la Rosaura de Trujillo, que narra les desventures d’una joveneta que pateix els abusos i vexacions del seu pretendent, acaba clausurada com a monja per expiar el seu pecat mentre que els malfactors són capturats i executats. L’obra es clou amb el monòleg d’un diable burlesc que fa un repàs de tot allò que té de censurable la vida quotidiana.

A Cambrils hi ha referències de la representació d’aquest ball per la festa major de 1904, coincidint amb el cinquantenari de la proclamació del dogma de la Immaculada Concepció.

Cinquanta anys més tard Josep Salceda parla d’aquella festa major en un article publicat a la Revista Cambrils i ens diu que, encara llavors, sentia a dir als seus pares i avis allò de “Rosaura como te recreas a la sombre de este pino...”, una de les frases que es reciten durant el ball, la qual cosa demostra que aquest tenia una certa implantació a Cambrils.

El 2008de la mà del grup de teatre Xerinola, es va recuperar aquest ball parlat i es va representar durant 5 anys. L'any 2012 va ser el darrer.