Monument inaugurat el 14 de juny de 2023.

LA POSIDÒNIA

La Posidònia

Autor: David Callau

Ubicació: Plaça d'Aragó (a l'alçada del c/ Sant Pere, 34)

Material: Acer inoxidable i ceràmica vidriada.

Mides: Làmines d'acer inoxidable de 3 m; 2,10 m i 1,80 metres d'alçada. Amb diversos peixos, cavallets de mar i bombolles de ceràmica vidriada. Té quatre cares, per tal que es pugui fotografia de tots els costats i està il·luminada per quatre focus.

Any: 2023

L'escultura està inspirada en la posidònia, que vol donar valor a la riquesa dels ecosistemes marins, i convertir-se en un pol d'atracció per potenciar la imatge del nou eix comercial que s'ha generat amb la transformació de la Rambla Jaume I i els carrers adjacents.

La posidònia és una planta aquàtica de la Mediterrània, fonamental per a la diversitat i el seu paper en l'ecosistema és irreemplaçable. No es tracta d’una alga sinó d’una planta superior amb arrel, tija, fulles, flors i fruits que es va adaptar a viure sota la mar. Les restes de posidònia a les platges són una indicació de la seva presència al fons marí.

Ocupa el fons marins formant extenses praderies, també anomenades herbeis, sobre les quals es desenvolupa un ecosistema molt ric en biodiversitat al qual proporciona substrat i refugi. No suporta els canvis de salinitat ni les aigües brutes, i és molt delicada amb la contaminació de l'aigua. Es considera, per tant, una espècie que serveix com indicador de la qualitat ambiental.

La posidònia té una producció d’oxigen molt important, pràcticament la meitat del que es produeix a la línia litoral és responsabilitat d’aquesta planta. Té un potencial enorme per segrestar carboni, imprescindible per minimitzar els efectes del canvi climàtic.

A més, també té la funció d’estabilitzar els sediments, protegeix de la força de l’onatge, evita la regressió litoral, fa de barrera natural davant de la costa i les seves arrels eviten que la sorra desaparegui, i és un bioindicador de la qualitat de l’aigua.