Ajuntament de Cambrils
Ajuntament de Cambrils
El port de Cambrils
El far vermell
Torre del Port de Cambrils
Esteu aquí: Inici / Cambrils / Ajuntament / Comunicació / L’Arxiu Municipal de Cambrils dedica el Document del Mes de gener al vaixell Isla de Menorca

L’Arxiu Municipal de Cambrils dedica el Document del Mes de gener al vaixell Isla de Menorca

L’embarcació embarrancada a la platja de l’Ardiaca va ser una de les imatges més recordades de la guerra. Avui fa 80 anys diferents unitats de l’exèrcit franquista ocupaven viles i ciutats del Camp de Tarragona i la guerra finalitzava oficialment.
Data de publicació: 15/01/2019
Temàtica: Cultura, Destacat

Foto: Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer

L’Arxiu Municipal de Cambrils dedica el Document del Mes de gener de 2019 al vaixell Isla de Menorca, embarrancat des del març 1938 fins l’any 1941 a la platja de l’Ardiaca de Cambrils.

El 15 de gener de 1939 diferents unitats de l’exèrcit franquista ocupaven les viles i ciutats del Camp de Tarragona. A Cambrils ho feu el Cos d’Exèrcit Marroquí, una unitat que formava part de l’Exèrcit del Nord. Finalitzava oficialment la guerra civil pels cambrilencs i cambrilenques i s’iniciava un nou període amb el nomenament d’un junta gestora el 18 de gener de 1939 per part d’un oficial del cos jurídic militar.

Una de les imatges mes recordada de la guerra és la presència d’un vaixell embarrancat a la platja de l’Ardiaca. Es tracta del vapor Isla de Menorca que va ser utilitzat com a presó al port de Tarragona. Al març de 1938 va ser atacat per un avió de l’exèrcit franquista al sud del port de Tarragona. Atenent als danys que va patir el vaixell, el seu capità el fa embarrancar a la platja de l’Ardiaca de Cambrils.

El Document del Mes és un espai virtual que pretén donar a conèixer elements del patrimoni documental de Cambrils, tot situant-los en el seu context arxivístic i històric. L'AMCAM selecciona cada mes un document dels seus fons, el reprodueix, l'acompanya d'un comentari i el fa dialogar amb altres documents del fons. Tot plegat, amb l'objectiu de contextualitzar-lo des d'un punt de vista històric (època, assumpte sobre el qual ens informa, persones que s'hi relacionen) i arxivístic (tipus de document, qui el va generar i per què, on s'ha conservat).

Els Document del Mes que s'han publicat fins ara es poden consultar al web de l'Arxiu Municipal de Cambrils.

Comparteix
Ajuntament de Cambils
Plaça de l'Ajuntament 4, 43850 Cambrils (Tarragona)
Tel. 977 794 579

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0
W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC Internet