Ajuntament de Cambrils
Ajuntament de Cambrils
Esteu aquí: Inici / Cambrils / Ajuntament / Comunicació / L’alumnat dels instituts protagonitza l’acte del Dia Internacional de les Dones de Cambrils

L’alumnat dels instituts protagonitza l’acte del Dia Internacional de les Dones de Cambrils

L'alcalde i diverses regidores han llegit la declaració institucional de l’Institut Català de les Dones a la plaça de l’Ajuntament. Diferents grups de noies i nois de cinc centres d’educació secundària han presentat els manifestos elaborats a les aules. La lectura ha finalitzat amb una actuació musical d’alumnes de l’institut escola Joan Ardèvol.
Data de publicació: 08/03/2023
Temàtica: Destacat, Igualtat

L’alumnat dels instituts Cambrils, Mar de Frau, Col·legi Vidal i Barraquer, Joan Ardèvol i la Unitat d'Escolarització Compartida ha protagonitzat avui l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones de l’Ajuntament de Cambrils, que s’ha portat a terme a la plaça de l’Ajuntament.

Per una banda, diferents grups de noies i nois han llegit els manifestos elaborats a les aules d’aquests cinc centres educatius de secundària. Per l’altra, una quinzena d’alumnes de primer d’ESO de l’escola institut Joan Ardèvol han interpretat tres peces musicals com a cloenda.

L’acte ha començat amb la benvinguda de l’alcalde i la lectura, per part de diverses regiores, la Declaració Intitucional del Dia Internacional de les Dones titulada “En els feminismes tot és començar”, que enguany reivindica la normalitat de ser feminista. El text recull tot un seguit de situacions quotidianes que formen part dels diversos posicionaments de les lluites feministes, com ara la defensa de la igualtat salarial, reconèixer que hi ha diversos tipus de famílies, estar en contra que s'imposin cànons de bellesa irreals o pensar que els productes menstruals haurien de ser gratuïts.

Aquesta lectura és el primer acte de les Jornades per la Igualtat de Gènere de Cambrils, impulsades per l’àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Cambrils. El programa, que s’allargarà fins el 24 de març, és fruit del treball transversal  treball tarnsversal i amb mirada interseccional, dut a terme per diferents departaments i entitats municipals. Es pot consultar el programa complet en aquest enllaç.

Avui mateix a les 12 hores Ràdio Cambrils ha organitzat la taula-rodona “El paper de les dones als cossos de seguretat i emergències” amb la participació de dues agents de la Policia Local de Cambrils, dues agents dels Mossos d'Esquadra i una bombera del Parc de Cambrils. El podcast es pot recuperar des d’aquest enllaç.

 

D’altra banda, ahir l’Arxiu Municipal va publicar al seu Canal de Youtube el documental Dones de Cambrils. Es tracta d’un reportatge en el que diferents dones cambrilenques ens presenten la seva experiència vital com a treballadores i mares de família.

 

MANIFESTOS

Institut Cambrils

Actualment la desigualtat de la dona respecte l’home persisteix en el món. Aproximadament 2400 milions de dones al planeta no tenen els mateixos drets econòmics, polítics, socials i culturals que els homes. A més a més, hem d’afegir, el gran problema que suposa la violència que s'exerceix respecte a les dones. Un exemple clar el podem veure als mitjans de comunicació on podem presenciar clars casos de morts i violències contra elles.

Al 2023, a Espanya, ja han mort 9 dones en mans de les seves parelles i aquest fet ha reforçat el moviment feminista i la conscienciació de la societat que fets com aquests no poden ocórrer en ple segle XXI.

Davant d’aquesta situació, l’alumnat de l’institut Cambrils reivindiquem una sèrie de mesures per aquest 8 de Març:

-          Aconseguir una veritable igualtat entre homes i dones.

-          Major reconeixement del mèrit de les dones.

-          Evitar la discriminació i la violència per obtenir plena llibertat.

-          Aconseguir que les dones puguin sortir al carrer sense por i tenir totes les garanties de seguretat cobertes.

-          No tenir més càrrega de responsabilitat respecte a la criança dels infants.

-          Reivindicar els drets socials, econòmics, polítics i laborals, ja que en algunes feines les dones segueixen cobrant un sou més baix que els homes.

-          Promoure l’educació dels nens i nenes més petits, basat en el fet que els homes i les dones són iguals.

-          Intentar buscar solucions per ajudar a dones d’altres països, on la seva situació és encara més greu.

Per tot això, aprofitem avui, dia 8 de Març, per donar veu a totes aquelles dones que estan passant per situacions de desigualtat i maltractament.

“No és no. I si no dic que sí, també és no”

 

Institut Joan Ardèvol (La dona de la meva vida)

Tinc la sort de sentir-me recolzada, quan estic trista, quan tinc o preveu problemes, quan em faig mal, quan m’acompanya a les competicions, quan m’abraça, en els moments bons i en els moments complicats.

La seva empatia em fa sentir compresa i veure que ella també s’emociona, plora, gaudeix, s’enfada, es preocupa, està cansada i per sobre de tot em segueix cuidant.

Admiro les seves habilitats en la cuina, amb el pollastre a la mostassa, el menjar del nostre país, els dolços, la truita, els macarrons, les mandonguilles i una llarga llista.

Ella és amable, afectuosa, forta, valenta, sincera, lleial, bona persona, intel·ligent, realista, ordenada, verdaderament increïble.

Em sorprèn la seva saviesa relacionada amb la medicina, amb la vida, el tracte i la cura de persones, els idiomes, la geografia, les matemàtiques i una llarga llista de coneixements.

Admiro la seva força per trobar solucions als problemes, per treballar i estudiar a la vegada, per estar sempre contenta, per encarregar-se de la casa, per confiar en mi, per animar-me a estudiar, per aturar-me i posar-me límits així com per treure’m totes les pors.

El millor moment del dia és quan m’abraça, quan em fa un petó, quan xerrem una estona juntes, quan llegim, quan anem a córrer, quan cuinem juntes i quan juguem a jocs de taula.

Sempre es mostra alerta, que no falti un plat a taula, que la meva salut i la de la meva família sigui òptima, que segueixi els meus estudis, que ningú em faci mal.

Ella és auxiliar d’infermeria, mestra, orientadora laboral, personal de neteja, mestressa de casa, enginyera, assistent, perruquera, comercial, mestressa de casa, treballa a la residència, a l’hotel, en un restaurant, a l’obra, en una perruqueria, pel carrer venent productes i quan acaba la seva feina comença la seva segona jornada laboral, sense horaris, sense sou, sense contracte s’ocupa, que a la nevera no falti mai menjar, que la casa estigui neta, endreçada i calenta, de pagar les factures, que tingui tot el material per anar classe i que totes les persones que vivim a casa estiguem bé.

Elles es diuen Yolanda, Lluïsa, Soumaya, Mireia, Francisca, Mayerlin, Conce, Pili, Elisabeth, Montse, Olga, Batoula, Halima, Gemma, Eli, Mariela, Chefika.

Elles són dones, fortes, valentes i sinceres. Elles són les nostres mares, dones incansablement treballadores.

 

Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer

Nosaltres som alumnes de quart d’ESO del Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer. Aquest curs hem fet el projecte d’APS en col·laboració amb el Casal d’avis. Allí vàrem conèixer moltes àvies que han vist com ha canviat el món i el paper de les dones.

Avui, volem fer un homenatge a les nostres àvies que van lluitar contra un món que els anava en contra i que va silenciar-les i oprimir-les trencant-los les ales i no deixant-les volar.

Des de l’Ajuntament ens van demanar un manifest per avui i vàrem pensar que res millor que el final de l’obra de teatre que hem escrit a partir de les experiències vitals de les àvies.

Durant tants anys ens heu tractat com a simples objectes o com un trofeu, sense donar-nos opció a decidir. Sempre tractant-nos com a coses fràgils o dèbils; fent-nos creure que sense un home al darrere no érem capaces de res. Utilitzades com una màquina de fer fills. Sempre treballant tant de valent com els homes i no cobrant ni la meitat. I mil coses que ara no se m’acudeixen, però que ens hauria de fer caure la cara de vergonya només de pensar-hi.

Espero que en un futur no gaire llunyà, tothom tingui els mateixos drets. Desitjo que les meves filles o netes visquin en pau, prego perquè això passi.

Tant de bo la nostra àvia tingui raó i tothom acabi tenint els mateixos drets, estem aconseguint molta cosa, però encara queda un llarg camí per recórrer.

UEC Cambrils

Avui és un dia molt especial.

És el Dia Internacional de la Dona, un dia en què celebrem la lluita de les dones per la igualtat de drets i oportunitats a tot el món.

És un dia per homenatjar les dones que han lluitat incansablement per la igualtat de gènere, aquelles que han qüestionat les normes i aquelles que han fet història amb la seva valentia i la seva determinació.

És un dia per recordar que encara queda molt per fer per assolir la igualtat de gènere en tots els àmbits de la vida.

Com a estudiants i com a persones, tenim la responsabilitat de construir un món millor, un món on les dones tinguin les mateixes oportunitats que els homes.

Un món on la discriminació basada amb el gènere no tingui cabuda, i on la igualtat sigui un valor fonamental.

És important que com a alumnes, ens comprometem a:

  • Qüestionar els estereotips de gènere i rebutjar qualsevol forma de discriminació basada en el gènere, ja sigui a l'aula o fora d'aquesta.
  • Donar suport a les nostres companyes de classe en la cerca d’igualtat d’oportunitats, i promoure la participació activa de les dones en totes les àrees d’estudi.
  • Lluitar contra l’escletxa de gènere a l'àmbit laboral, donant suport a la igualtat salarial i l'accés igualitari a oportunitats de treball.
  • Promoure el respecte i la igualtat de gènere en totes les nostres interaccions, tant a l'aula com a fora.

És per això que avui, al Dia Internacional de la Dona, reivindiquem la igualtat entre homes i dones en tots els àmbits de la vida.

Amb l'educació, hem de treballar junts per qüestionar els estereotips de gènere i fomentar una cultura de respecte i tolerància per la diversitat.

Hem de donar suport a les nostres companyes de classe en la cerca d'igualtat d'oportunitats, i promoure la participació activa de les dones a totes les àrees d'estudi.

Com a estudiants, tenim un paper clau en la construcció d’un món més just i igualitari per a totes les persones, independentment del seu gènere.

Continuem lluitant per la igualtat, avui i cada dia.

Feliç Dia Internacional de la Dona.

 

Institut Mar de la Frau

El feminisme

El feminisme és un moviment social, global, col·lectiu i divers on es pren consciència del que significa ser dona com a col·lectiu humà, de l’opressió, dominació i explotació que se’n pateix.

El feminisme té moltes maneres de ser descrit i defensat, però crec que de les majors causes per les quals encara cal celebrar aquesta diada és perquè busquem la igualtat entre homes i dones i, encara cal demostrar que la dona per si mateixa té grans capacitats, qualitats i drets que no estan suficientment assolits.

El dia 8 de març, és el Dia Internacional de la Dona, és el dia on s’escolta més la nostra veu i és el dia on parlem per aquelles noies que no en tenen, les víctimes d’agressió, violació i, fins i tot, dels feminicidis. Dones que han patit, han estat assassinades i no se n’ha pogut fer justícia.

Molta gent sol confondre el fet de què el masclisme és el contrari del feminisme, però no té res a veure una cosa amb l’altra. El masclisme és una actitud, el feminisme una reivindicació.

Hi ha milers d’arguments per defendre aquesta lluita, però basant-me en les coses que he anat aprenent des que tinc consciència , he pogut escriure aquesta aportació.

El dia de la dona

Les dones avui són el símbol del dia

i jo he preparat aquesta poesia

per celebrar aquest dia tan especial

amb totes les dones de manera grupal.

 

Vull donar les gràcies a les dones del món,

per fer del Planeta un lloc molt millor.

Per l’esforç i el treball del dia a dia

per portar-nos a la vida, tanta alegria.

 

Tot el que fan no es pot nomenar

perquè són moltes coses i ho dic de veritat.

Estudiar, treballar, cuidar i protegir

lluitem perquè en el futur no ens calgui un dia així.

 

Feliç Dia de la Dona que totes tingueu

m’acomiado de vosaltres adéu, adéu….

Comparteix
Ajuntament de Cambrils
Plaça de l'Ajuntament 4, 43850 Cambrils (Tarragona)
Tel. 977 794 579

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0
W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC Internet

La seva privacitat és important per nosaltres

Aquest lloc web utilitza tecnologies, com les cookies, per obtenir informació sobre les audiències que veuen els anuncis i el contingut, entre altres coses. Feu clic a continuació per autoritzar l'ús d'aquesta tecnologia i el processament de les seves dades personals per a aquests fins.

La seva privacitat és important per nosaltres

Pot establir les seves preferencies i consentiments depenent de com vol que s'utilitzin les seves dades segons els fins detallats a continuació.
Cookies Tècniques

__ac

Cookie generada per mantenir la sessió activa. Un cop la sessió es tanca la cookie expira.

tree-s

Cookie que controla la navegació. Un cop la sessió es tanca la cookie expira.

I18N_LANGUAGE

Cookie generada per mostrar traduccions segons l'idioma del web. Un cop la sessió es tanca la cookie expira.

cb-enabled

Cookie tècnica i estrictament necessària que conté el valor de si s'ha acceptat la instal·lació de cookies. Expira al cap d'un any

Cookies Analítiques

Google Analytics

Cookie analítica que medeix cóm interactuen els usuaris amb el contingut de la pàgina web.

Les cookies generades per google analytics son les següents:

  • _ga  S'utilitza per distingir als usuaris. Expira als 2 anys.
  • _gid  S'utilitza per distingir als usuaris. Expira al cap d'un dia.
  • _gat  S'utilitza per limitar el percentatge de les sol·licituds. Expira després d'1 minut.
  • _gac_  Inclou informació de la campanya relativa a l'usuari. Expira als 90 dies.
Cookies de Tercers

Google Translator

Cookie de Google que permet mostrar traduccions de la web a altres idiomes.

Les cookies generades per google translator son les següents:

  • googtrans  Emmagatzema l'idioma al que es vol traduir la web. Expira al tancar la sessió.
  • googtransopt  Emmagatzema les preferències de l'usuari. Expira als 2 anys.