Cambrils celebra la Festa de la Mare de Déu del Carme
Temàtica: Festes
L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i el regidor de Festes, Josep Lluís Abella, han presentat avui el programa de la Festa de la Mare de Déu del Carme, patrona dels pescadors, que se celebrarà els dies 14, 15, 16, 20 i 21 de juliol.
El programa d’actes s’iniciarà aquest dissabte, 14 de juliol, amb la Nit de la Rumba Catalana, que s’ha programat per segon any amb l’objectiu de promoure, integrar i donar a conèixer aquest estil musical. El grup Sabor de Gracia presentarà el seu nou disc Sabor a Peret, en homenatge al gran mestre de la rumba catalana, a les 22 hores al passeig de les Palmeres.
L’endemà diumenge a les 12:30 hores, la plaça de l’Església de Sant Pere serà l’escenari de la Diada Castellera de la Mare de Déu del Carme amb els Xiquets de Cambrils i els Castellers de Gavà.
El mateix diumenge, a les 20 hores, hi haurà una de les novetats del programa d’enguany, organitzada amb motiu del 20è aniversari dels Amics de la Sardana. La celebració es portarà a terme a l’auditori del Parc del Pescador i consistirà en l’espectacle sardanístic, musical i de dansa “Retrats d’un sentiment” de la Cobla Marinada i la Colla Violentes del Bosc. L’espectacle és un viatge als darrers 150 anys d’història de Catalunya, que dóna a conèixer els fets històrics més rellevants que han fet evolucionar la sardana fins als nostres dies.
El dilluns 16, dia de la Mare de Déu del Carme, a les 19 hores hi haurà la Missa en honor a la verge a la Parròquia de Sant Pere i a les 20 hores, la ballada de sardanes amb la Cobla Reus Jove i els Amics de la Sardana de Cambrils.
El programa continuarà el divendres, 20 de juliol, amb la cantada d’havaneres a la fresca, a càrrec dels grups Vela Major i Xató, que recupera el seu emplaçament original i tindrà lloc a la platja del Regueral.
21 de juliol: processó de la Mare de Déu del Carme
L’acte central i més multitudinari de la patrona dels pescadors serà la tradicional processó de la verge pels carrers del port i pel mar. Com en els últims anys, l’acte no se celebrarà el dia de la Mare de Déu sinó el dissabte 21 de juliol, per facilitar la participació dels pescadors.
La processó s’iniciarà a les 19 hores a la plaça de l’Església de Sant Pere i es dirigirà al moll de ponent per continuar per mar i fer l’ofrena a la Mare de Déu (recorregut: carrer Mn. Planàs, plaça del Pòsit, carrer del Carme, carrer Sant Pere, passeig Marítim, Moll de ponent - passeig Marítim, carrer St. Jordi, carrer Mn. Planas, plaça de l’Església). En arribar a la plaça de l’Església de Sant Pere, es farà la Missa en honor a la Mare de Déu.
La processó comptarà amb la participació de Vent d’Estrop. Vogadors de Cambrils, nens i nenes vestits de mariners, la confraria de la Mare de Déu del Carme, la Banda de Música de Camarles, autoritats i pubilles i hereu de Cambrils.
Finalment, el mateix dissabte 21 de juliol, hi haurà dos passis (a les 19 i a les 22 hores) del concert extraordinari per celebrar els 50 anys de la Coral Verge del Camí a la Cripta de l’Ermita. La coral cambrilenca i el reconegut compositor i pianista Albert Guinovart interpretaran obres dels seus musicals més reeixits (Mar i Cel, Flor de Nit o Scaramouche) i cançons del repertori tradicional català harmonitzades pel mateix músic. El concert comptarà també amb els cantants Ana San Martín i Toni Viñals en les veus solistes. El preu de les entrades és de 12 euros pel públic general i 10 euros per als socis. Es poden adquirir a l’Oficina de Turisme i una hora abans de l'inici dels concerts a la Cripta de l’Ermita.
Història de la Festa
La Mare de Déu del Carme és la patrona dels pescadors. A molts pobles costaners de Catalunya i entre ells Cambrils, els pescadors i les seves famílies honoren aquesta Verge i s’hi encomanen per demanar-li protecció.
Dins el cicle festiu d’estiu de Cambrils, el dia 16 de juliol se celebra la festa de la Mare de Déu Carme. Festa que ha estat sotmesa a grans canvis, ja que des d’un inici fou concebuda amb un caire estrictament religiós. La festa però va evolucionar i els elements religiosos es van flexibilitzar i es van anar introduint progressivament elements de caire més profà i festiu.
Des de l’any 1969 fins al 1978 no hi va haver exteriorització de la festa fora de l’església. Tampoc es feia processó.
A partir de 1979 una de les activitats que va dur a terme l’associació de Veïns de Sant Pere fou recuperar la festivitat del Carme. Una de les innovacions més destacades que van introduir va ser la processó per mar, on hi participaven quasi bé tots els vaixells de pesca de Cambrils.
Actualment la festa s’organitza des del departament de Festes amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors i la Confraria de la Mare de Déu del Carme i hi participen altres entitats de Cambrils.