La campanya s’organitza cada any al voltant de la commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. L’objectiu és reflexionar sobre les conductes que sostenen i perpetuen el masclisme i facilitar eines per construir relacions saludables. El programa recull 17 activitats adreçades a diferents públics, que es completen amb el treball a l’aula de diversos centres de secundària.

  • Categoritzat com: Igualtat
  • Serveis associats: Igualtat

L’àrea de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Cambrils ha impulsat una nova edició de les Jornades dels Bons Tractes i contra les Violències Masclistes amb l’objectiu de promoure una reflexió comunitària sobre les conductes que sostenen i perpetuen les múltiples formes d’aquesta xacra social. El programa complet es pot consultar clicant aquí

La regidora d’Igualtat, Gemma Balanyà, ha presentat avui el programa de les jornades, que engloba un total de 17 activitats adreçades a públics diferenciats (adult, infantil i juvenil) i es complementa amb el treball que realitzen a l’aula els diferents centres educatius de secundària en el marc del Dia Internacional per a l’eliminació de la Violència envers les dones.

La regidora ha destacat que la violència masclista es pot manifestar en tots els àmbits de la vida de les dones i es pot exercir de múltiples formes, ja sigui violència física, psicològica, obstètrica i de vulneració de drets sexuals i reproductius, econòmica, digital, de segon ordre –contra les persones que donen suport a les víctimes- o  vicària.

D’altra banda, i davant dels discursos que neguen la violència masclista, la regidora ha donat dades que la demostren: 1.236 dones han estat assassinades per les seves parelles o ex parelles des de l’any 2003, deixant 51 infants orfes en aquest període; i només durant aquest any 2023 ja s’ha arribat a les 51 dones assassinades i s’han produït 13 feminicidis més fora de la relació de parella o ex-parella.

Les jornades, que es portaran a terme durant el novembre, volen prevenir, identificar, donar visibilitat i combatre les violències masclistes, a més de facilitar eines per construir-se individual i col·lectivament d’una forma saludable, sense limitacions de gènere, i on el respecte i la igualtat entre homes i dones sigui la única manera possible des la qual relacionar-se i  conviure.

La programació és fruit del treball transversal dut a terme diferents departaments municipals, les entitats de dones i els instituts de Cambrils. Entre les activitats programades, hi ha tallers, xerrades, teatre, espais de  sororitat i auto cura, el Club de Lectura de la Biblioteca, i la lectura pública dels manifestos reivindicatius treballats per part de l’alumnat als centres educatius de secundària de Cambrils per avançar en la construcció d’una societat feminista.

PROGRAMA DE LES JORNADES  

Dijous 16 de novembre

19:00h Xerrada: Drets i responsabilitats en els contractes

Lloc: Centre Cultural

Organitza: Associació cultural de dones L’Alba

Dijous 23 novembre

  • 11:30h Lectura institucional + acte commemoratiu 25N- DIA INTERNACIONAL PER A L’ERRADICACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES

A càrrec de l’alumnat de diversos centres de secundària del municipi:

UEC, INS Cambrils, INS Ramon Berenguer IV i Institut Escola Joan Ardèvol

Lloc: Pl. Ajuntament

Organitza: Departament de Polítiques d’Igualtat

De 17 a 19h, a la Plaça de l’Ajuntament,  Desemplaça’t de la violència masclista:

17:00h i 18:00h - Canviem el conte

17:15 – Només Si és Si i No és No

17:30h – Canviem el lloc

17:45h – Ningú sense ales

Jocs i activitats de reflexió i reivindicatives al voltant de la commemoració del 25N Dia Internacional per a l’erradicació de la violència contra les dones.

Activitat oberta a la població. Dirigida a infants de 6 a 12 anys.

De 17 a 19h, a l’Ateneu Juvenil, Desemplaça’t de la violència masclista:

17:00h - Unfollow violències masclistes i Fes la teva tote bag

17:15 – Jenga Punt i final.

17:30h - Grafitti Ni una més

Dinàmiques reflexives i de sensibilització, reivindicació i que convidin a expressar lliurement el seu crit en contra la violència masclista.

Activitat dirigida a joves +12 anys. Oberta a la població.

Organitza: SADI Servei d’Atenció Diürna. Departament de Benestar Social. 

Divendres 24 novembre

A les 20:30h, al Teatre del Casal, Obra de teatre amb L. Dorca, C. Moraleda i J. Roselló. Comèdia dramàtica. Guardonada amb el Premi de teatre BBVA la temporada passada, aquesta obra aborda el procés d'extirpació d'un pit, al qual la protagonista anomena Jane. Basat en una història real -i inspirat en tantes altres, l'espectacle és també un espai per a reflexionar sobre els perills de la pressió estètica i la importància de l'acceptació i estima pròpies. Un homenatge a tots els nostres pits.

Entrades a www.codetickets.com . Anticipada 12 € / Taquilla: 15 €

Descomptes: Menors de 30 anys i Majors de 65 anys 6 € (anticipada) i 8 € (taquilla)

*Cal presentar el DNI a taquilla.

Organitza: Cap de Palaia Produccions. Amb el suport de: Departament de Cultura Ajuntament de Cambrils, Ajuntament de Falset i Diputació de Tarragona.

Dilluns 27 novembre

De 10 a 11:30h, al Centre Cívic Alba, Taula rodona: Educar pel Respecte a càrrec de l'Espai Familiar Saltirons i SATEC Servei d’Acompanyament Terapèutic i Educatiu de Cambrils. 

Organitza: Espai Familiar Saltirons i SATEC Servei d’Acompanyament Terapèutic i Educatiu de Cambrils. Departament de Benestar Social.

Dimarts 28 de novembre

A les 19 h, a la Biblioteca, Club de lectura adult. Parlarem del llibre Una taca de sang, de Rosana Andreu, amb l'autora i Isabel Castro com a dinamitzadora de la sessió.

Aquest llibre el va publicar Llibres del Delicte l'octubre del 2022 i tracta d'un crim masclista i de com s'hi relacionen totes les persones del voltant.

Organitza: Biblioteca Josep Salceda i Castells.

Pel 25N l'Espai de veïnes es mou!

En motiu del 25N l'Espai de veïnes: Trobada, cura i creativitat es realitza a altres espais per seguir trobant-nos, cuidant-nos i creant amb més veïnes.

Benvinguda a l'espai setmanal de cura i benestar emocional comunitari, d’apoderament i coneixença de nosaltres mateixes i les altres; a través de l’escolta activa, dinàmiques relacionals i l’artteràpia.

Amb servei de canguratge per a infants.

Tots els dijous de 17:30h a 19h. Gratuït.

  • 9 de novembre al Centre Cívic de Nou Cambrils (Passatge 5-12)
  • 16 i 30 de novembre al Casal de la Gent Gran (Passeig de la Salle, 13)
  • 23 de novembre al Local d'Entitats de l'Eixample Platja (C. de Cristòfol Colom, 32-34)

Organitza: Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils, PICI (Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural) Benestar Social de Cambril; amb la col·laboració de l'Àrea de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Cambrils

ACTIVITATS DELS CENTRES DE SECUNDÀRIA CAMBRILS

Institut Ramon Berenguer IV

  • 1r ESO: Activitat “Detectem actituds masclistes”.
  • 2n ESO: Cartells commemoratius.
  • 3r ESO: Activitat del Drive de la Rosalía.
  • 4t ESO: Lectura del manifest a l’Ajuntament.

Institut Cambrils

Lectura del  manifest del centre

Institut Escola Joan Ardèvol

Alumnat 4t ESO Lectura del  manifest del centre

UEC

Lectura del manifest de la Unitat d’Educació Compartida