Josep-Lluís Carod-Rovira, director de la Càtedra sobre Diversitat Social de la UPF, ha estat l’encarregat de fer el discurs de la Commemoració. L’acte ha acabat amb les actuacions de la Coral Verge del Camí, que ha interpretat, entre d’altres, el Cant dels Segadors, així com l’actuació del Ball de Bastons de Cambrils i de la Colla Gegantera Tota l’Endenga. També s’ha comptat amb la participació del Ball de Diables de Cambrils, Els Cagarrieres

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

Cambrils commemora el Setge del 1640 amb un acte que ha tingut lloc aquest migdia a la plaça del Setge. El convidat d’aquest any ha estat el director de la Càtedra sobre Diversitat Social de la Universitat Pompeu Fabra, el cambrilenc, Josep-Lluís Carod-Rovira. En el seu discurs, Carod-Rovira ha destacat la importància de la memòria històrica i ha reivindicat el paper del passat per tal de construir el futur. Carod-Rovira ha assegurat: “Gairebé quatre-cents anys més tard, és bo que els pobles no perdin la seva memòria col·lectiva i tinguin un record per aquells que van morir defensant-los, com a única prova que la seva mort no va ser inútil. Sense història no som més que un simple punt en un mapa de carreteres. Amb memòria i voluntat podem ser el que vulguem. Per exemple, un poble lliure”.

Carod-Rovira ha estat acompanyat de l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, qui també ha fet una crida a “recordar els fets més sagnants de la nostra història”. Mendoza ha assegurat que “en el record als cambrilencs que el 1640 van resistir i morir defensant la seva llibertat, diem que ha arribat el moment de tirar endavant, amb tota la força que calgui, aquest nou país que tots volem: respectuós, democràtic, pròsper i llure”. Igualment Mendoza ha reivindicat el relleu polític de Josep-Lluís Carod-Rovira de qui ha assegurat que “algun dia. Haurem de fer-li el reconeixement que es mereix”.

Els parlaments han finalitzat amb el lliurament de flors en homenatge als cambrilencs i cambrilenques que patiren el Setge.

 

Seguici festiu

Els diables de Cambrils, Els Cagarrieres, el Ball de Bastons de Cambrils, la Colla Gegantera Tota l’Endenga i la Coral Verge del Camí han estat les entitats que han participat en la festa. Les primeres, en un seguici festiu que s’ha iniciat a la Plaça de la Vila i fins a la Plaça del Setge, on han tingut lloc els parlaments. A la plaça del Setge ha tingut lloc l’actuació de la Coral Verge del Camí que ha tancat l’acte amb la interpretació del Cant dels Segadors.

 

Punt i final al programa d’activitats de la Immaculada

La Commemoració del Setge de Cambrils i la posterior actuació per la tarda de ‘Mrs. Brownie’, de la companyia Teatre Nu, en el marc del Cicle de Concerts Tardor-Hivern que organitza la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, han posat el punt i final al programa d’actitats de la Festa Major de la Immaculada a Cambrils.