Ajuntament de Cambrils
Ajuntament de Cambrils
Esteu aquí: Inici / Biblioteca / Fons local / Espais i rutes / Rutes / Ruta: la memòria de la pau

Ruta: la memòria de la pau

Itinerari educatiu organitzat pel Museu d’Història de Cambrils

Material de la ruta la memòria de la pau

 

 

 

Itinerari pel nucli antic de la vila que referencia sis fets conflictius ocorreguts al llarg de la història i que han vulnerat drets humans que avui considerem fonamentals.

Iniciem el recorregut a la plaça d’Espanya on parlem de les guerres Carlines i l’acabem a la plaça de l’Església referint-nos a la guerra civil.

 

Plaça d’Espanya (Les guerres carlines)

Amb les festes organitzades el 1833 en honor de la proclamació d’Isabel II com a legítima hereva del tron reial, el municipi demostrà el seu tarannà liberal... El 13 de juliol de 1874, durant la 3a guerra Carlina, entrà al municipi una partida de carlins... tallaren els cables del telègraf, es van apoderar dels fusells, calaren foc a l’ajuntament i l’arxiu del registre civil, també van demanar una contribució de 6.000 duros i es van endur 10 persones segrestades...

L’1 de març de 1876 es donà definitivament per acabada la guerra... el centre neuràlgic de la “Festa de la Pau” va ser la plaça de la constitució, actual plaça d’Espanya.

 

Antic Hospital de Cambrils (Les dones i la pobresa al segle XVIII)

Des de 1440 hi ha constància d’un hospital entès com a organisme sanitari alhora que benèfic i de caritat. L’hospital, propietat del comú de la vila, acollia els indigents transeünts i l’internat dels veïns malalts i sense possibilitats d’assistència per pobresa, manca de mitjans o de família.

 

Placeta dels jueus (Pogrom contra els jueus)

La situació de Cambrils al camí general de València convertia la vila en un lloc d’atur i pas obligat de mercaders... Segurament el call jueu existent a Cambrils acomplia aquesta missió... La crisi desfermada a partir de les grans mortaldats de mitjans segle XIV fou la causa immediata de la desaparició del call, destruït com en d’altres poblacions del Camp, quan s’atribuí als jueus l’origen de les pestes.

 

Plaça del Setge (El setge de Cambrils de 1640)

Els bombardejos van durar tres dies fins que, finalment el 15 de desembre, els caps dels assetjats van negociar la rendició i van acordar no atemptar contra la vida de cap dels defensors de la vila...

Els caps de la defensa del municipi van ser jutjats i penjats dels merlets de la muralla com a mesura d’escarni i exemple. La resta de supervivents van ser condemnats a galeres. El municipi fou saquejat, enderrocaren la muralla i la torre major fou dinamitada.

 

Torre del Llimó (La pirateria a la Mediterrània)

Material de la ruta la memòria de la pau

A partir del segle XVI es van produir gran quantitat d’atacs a les costes catalanes, que tenien com a objectiu saquejar les poblacions i segrestar tots els homes que podien... Aquesta amenaça va obligar les poblacions costaneres a prendre mesures per tal de garantir la seguretat de la població. Aquestes mesures van consistir fonamentalment en la construcció de torres de guaita que donaven avís mitjançant fogueres a la nit i fum durant el dia.

 

La torre del Llimó té 4 m de diàmetre i 10 m d’alçada; encara conserva tres dels quatre matacans de defensa i en cada un dels tres nivells hi ha 10 o 12 espitlleres per a fusells.

 

Pati de Missa – Refugi antiaeri (Guerra civil espanyola)

Donada la seva situació estratègica Cambrils es va convertir en objectiu de bombardejos sistemàtics, com queda demostrat pels més de 15 atacs que va patir per part de l’aviació alemanya i italiana...

La població no estava preparada per patir bombardejos aeris i, a més, desconeixien la seva potència destructora. A Cambrils, com a tot arreu, la única resposta possible a aquesta agressió va ser construir refugis subterranis on amagar-se durant les alarmes.

Material de la ruta la memòria de la pau

Font: Dossier proporcionat a la ruta

Comparteix
Biblioteca Josep Salceda i Castells C/ Alfons I el Cast, 2 Cambrils - 43850 Tel. 977 363 495 bib@cambrils.org

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0
W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC Internet