Ajuntament de Cambrils
Ajuntament de Cambrils
Documents d'avui, patrimoni d'ahir, memòria per a demà
Esteu aquí: Inici / Arxiu / Patrimoni cultural / Difusió del patrimoni cultural / Exposicions / 1911. Sobreviure a la tempesta

1911. Sobreviure a la tempesta

Exposició itinerant "1911. Sobreviure a la tempesta", produïda pel Museu d'Història de Cambrils i l'Arxiu Municipal de Cambrils

Dins dels actes de commemoració del temporal que entre el 31 de gener i el 3 de febrer de 1911 va castigar les costes catalanes i valencianes, el Museu d'Història de Cambrils i l'Arxiu Municipal de Cambrils han produït l'exposició 1911. Sobreviure a la tempesta.

L'exposició explica les circumstàncies meteorològiques que van provocar la tempesta. A través dels testimonis recollits i de les notícies d'arxiu i de premsa, ressegueix la trajectòria que durant aquells 4 dies de 1911 va seguir des del Maresme fins a Alacant, amb un balanç de més de 80 morts a Catalunya i més de 50 al País Valencià.

Es mostren les conseqüències que va tenir sobre els pescadors que la van patir: 85 morts a Catalunya, 56 al País Valencià i desenes d'embarcacions perdudes. Es parla de les nombroses reaccions de solidaritat que va generar per salvar els nàufrags i, en els següents dies i setmanes, per ajudar les famílies dels morts a continuar endavant malgrat el daltabaix emocional i econòmic. I, finalment, es reflexiona sobre les condicions en què vivien i treballaven els pescadors a inicis del segle XX, sense mitjans de protecció físics ni institucionals, navegant a vela  i sense gairebé ports de refugi a la costa.

Tot plegat, acompanyat d'imatges de la tempesta localitzades en diferents arxius, tant fotografies com una gravació fílmica.

L'exposició 1911. Sobreviure  a la tempesta es va inaugurar coincidint amb l'inici dels actes commemoratius del centenari i es va poder veure a la Torre del Port de Cambrils fins al 24 d'abril.

A partir del mes de maig de 2011, l'exposició va esdevenir itinerant i ha viatjat per diverses poblacions catalanes que també commemoren el centenari del temporal:

  • Badalona. Del 13 de maig al 12 de juny
  • Barcelona. Del 23 de juny al 28 d'agost
  • Caldes d'Estrac. Del  3 al 16 de setembre
  • L'Ametlla de Mar. De l'1 al 30 d'octubre
  • Vilassar de Mar. Del 6 al 27 de novembre
  • Sant Feliu de Guíxols. Del 17 de desembre al 12 de febrer de 2012.
  • Reus. De l'11 de maig al 2 de juny de 2012.
  • Sant Carles de la Ràpita. A partir del 22 de juny de 2012.

A través d'aquesta itinerància, més de 30.000 persones han visitat l'exposició. A sota podeu veure una galeria d'imatges d'aquesta itinerància, que ha fet sorgir noves notícies i testimonis.

Informació: Tel. 977 794528, mhc.cambrils@altanet.org.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Inauguració de l'exposició a Cambrils  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inauguració de l'exposició a Badalona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L'exposició a l'Ametlla de Mar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L'exposició a Sant Feliu de Guíxols i a Reus

 

 

Comparteix
arxivat sota:
Arxiu Municipal de Cambrils Pl. Ajuntament, 4 43850 - Cambrils Tel. 977 79 45 79 - extensions 3061 i 3062

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0
W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC Internet