Ajuntament de Cambrils
Ajuntament de Cambrils
Documents d'avui, patrimoni d'ahir, memòria per a demà
Esteu aquí: Inici / Arxiu / Patrimoni cultural / Difusió del patrimoni cultural / Exposicions / 1911 Sobreviure a la tempesta

1911 Sobreviure a la tempesta

Us convidem a visitar la versió virtual de l'exposició "1911 Sobreviure a la tempesta", produïda pel Museu d'Història de Cambrils en col·laboració amb l'Arxiu Municipal de Cambrils, i que des de l'any 2011 itinera pel país explicant les circumstàncies i conseqüències del gran temporal que fa un segle va castigar les costes catalanes i valencianes

L'any 2011, dins dels actes de commemoració de la gran tempesta que el 1911 va sacsejar la població marinera de les costes catalanes i valencianes, el Museu d'Història de Cambrils va produir l'exposició 1911 Sobreviure a la tempesta, a partir de la recerca realitzada conjuntament amb l'Arxiu Municipal de Cambrils.

L'exposició pretenia situar les condicions en què va succeir la tempesta, descriure l'abast geogràfic que va tenir i avaluar les seves conseqüències pel que fa a danys materials i, sobretot, a persones afectades.

Cal tenir en compte que aquesta va ser l'última gran tempesta que la flota pesquera (i marítima en general) va afrontar sense comptar amb motorització i eines de comunicació de manera generalitzada.

Des que va ser inaugurada el gener del 2001, l'exposició ha itinerat per 16 poblacions del país i l'han vist 56.476 persones.

Ara, amb aquest nou format virtual podrà tenir una difusió encara més àmplia. Us la podeu descarregar en el pdf adjunt. Hi trobareu:

- La situació de la pesca i de les poblacions de costa al nostre país a inicis del segle XX, amb les tècniques de pesca que es van veure principalment afectades per la tempesta: el sardinal i el bou.

1911. Sobreviure a la tempesta. Sant Feliu de Guíxols

- Les causes, manifestacions i recorregut de la gran tempesta entre el 31 de gener i el 2 de febrer, des del Maresme fins a Alacant.

- Les víctimes mortals i materials que la tempesta va produir directament a les diferents poblacions.

- Les desenes d’accions que arreu de la costa es van fer durant tota la tempesta per sortir a auxiliar les embarcacions afectades i els nàufrags, tant per part d’altres tripulacions com per part depersones des de terra.

- Els centenars d’iniciatives públiques i privades que es van encetar arreu del país per ajudar les víctimes col·laterals de la tempesta: les famílies que havien quedat a la ruïna.

1911. Sobreviure a la tempesta. Inauguració exposició Cambrils

- Les conseqüències de la tempesta en la millora de les infrastructures portuàries.

- El gran ressò que la tempesta i les seves conseqüències van tenir a la premsa local i general.

- La tempesta a Cambrils: Situació del barri de la Platja de Cambrils el 1911, el desenvolupament de la tempesta a Cambrils, com van maniobrar els pescadors cambrilencs per evitar ser-ne víctimes, balanç de víctimes mortals i materials, conseqüències personals, familiars i econòmiques

Si esteu interessats en les conseqüències d'aquesta tempesta o bé podeu aportar dades, informacions o testimonis d'alguna de les poblacions que va resultar afectada, us convidem a visitar també el bloc 1911 Memòria viva del temporal.

Arxiu Municipal de Cambrils Pl. Ajuntament, 4 43850 - Cambrils Tel. 977 79 45 79 - extensions 3061 i 3062

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0
W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC Internet