Ajuntament de Cambrils
Ajuntament de Cambrils
Cambrils recorda al Cardenal Vidal i Barraquer
carrer-vidal-i-barraquer
Acte de cloenda: 15 de març de 2019, a les 19:00. Sala de Plens de l'Ajuntament de Cambrils
10725-01 detall signatura Cardenal modificat.jpg
Esteu aquí: Inici / Any Cardenal Vidal i Barraquer / Publicacions

Publicacions

El segon exili del cardenal Vidal i Barraquer

A partir d’unes memòries inèdites del canonge Joan Viladrich, secretari particular del cardenal Francesc Vidal i Barraquer, l'autor, s'endinsa en el segon i definitiu exili del prelat tarragoní, el corresponent a la proscripció imposada per Franco. Presenta el cardenal com una figura incòmoda per al nou règim instaurat a Espanya, el qual aconseguí desprendre-se’n davant d’un Vaticà impassible o incapaç de trobar solució a l’afer. En els informes de Vidal al pontífex, es pot comprovar la seva desaprovació del règim fran-quista i la lluita infructuosa per mirar de revertir la seva situació personal.

El segon exili del cardenal Vidal i Barraquer - Llegir Més

Tot per Déu, res per la política. L'evacuació, la detenció i l'alliberament del cardenal Vidal i Barraquer el juliol de 1936

El 21 de juliol de 1936, el cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer, jun-tament amb els seus familiars del palau arquebisbal, eren evacuats de Tarragona cap al monestir de Poblet en una operació improvisada de la comissaria delega-da de la Generalitat. El descobriment de l’amagatall per part d’una patrulla de la FAI arribada a Vimbodí des de l’Hospitalet de Llobregat portà a la detenció del prelat, un fet que desencadenà una sèrie de successos que es resolgué amb l’alliberament de Vidal i Barraquer i el seu secretari, el canonge Joan Viladrich i Viladomat, en una segona operació ordenada pel president Companys. En els deu dies transcorreguts entre la marxa de Tarragona i l’embarcament al vaixell italià que els portaria a l’exili, la sort del cardenal rau enmig de molts dels con-flictes que es donaven en aquells moments revolucionaris: les patrulles anar-quistes, l’inestable equilibri entre les diferents famílies de l’esquerra política i sindical en els òrgans de decisió locals, el difícil paper de control de la situació per part del govern català, els enfrontaments amb elements reaccionaris (com succeí a Solivella) o, en el cas del món de la cultura i, especialment, al monestir de Poblet, les actuacions urgents per a la salvació del patrimoni cultural. En aquest article confrontem algunes fonts sobre diferents testimonis de l’episodi de l’alliberament del cardenal Vidal i Barraquer per tal de dilucidar el paper que hi tingué cada part involucrada.

Tot per Déu, res per la política. L'evacuació, la detenció i l'alliberament del cardenal Vidal i Barraquer el juliol de 1936 - Llegir Més

Fe i humanisme: els pilars de la formació del cardenal

Article escrit per Margarita Mauri Álvarez per a la Revista "Cultura i Paisatge a la Ruta del Císter"

Fe i humanisme: els pilars de la formació del cardenal - Llegir Més

Les entranyes de la bèstia

Article escrit per Manuel Maria Fuentes i Gassó per a la revista "Cultura i Paisatge a la Ruta del Císter"

Les entranyes de la bèstia - Llegir Més

Guia de lectura

Recull de les publicacions referents al Cardenal Vidal i Barraquer

Guia de lectura - Llegir Més

Serra d'Or - Juny 2018

Armand Puig i Tàrrech publica al mes de juny a la Revista Serra d'Or l'article Vidal i Barraquer. Cardenal de la pau i la justícia.

Serra d'Or - Juny 2018 - Llegir Més

Serra d'Or, núm. 109 - 15 octubre 1968

L'octubre de 1968, Serra d'Or va dedicar un monogràfic a la figura del Cardenal Vidal i Barraquer.

Serra d'Or, núm. 109 - 15 octubre 1968 - Llegir Més

Butlletí Arqueològic

L'any 1943, Mn. Serra Vilaró va escriure una nota necrològica en record del Cardenal Vidal i Barraquer al Butlletí Arqueològic, una de les principals revistes d'història catalana, editada per la Reial Societat Arqueològica Tarraconense.

Butlletí Arqueològic - Llegir Més

Revista Cambrils (núm. 85). Unes diades per a la Història de Cambrils

Ressenya dels actes celebrats a Cambrils amb motiu del retorn de les despulles del Cardenal, així com publicació de la resta del treball de Jordi Morant, titulat "Vidal i Barraquer bandera de la pau. La primera part d'aquest treball es va publicar al núm. 84 de la mateixa Revista Cambrils.

Revista Cambrils (núm. 85). Unes diades per a la Història de Cambrils - Llegir Més

Revista Cambrils (núm. 84). Exemplar extraordinari amb motiu de l'arribada de les despulles del nostre Cardenal

Especial de la Revista Cambrils de l'abril de 1978 dedicat a la figura del Cardenal. Inclou també la publicació dels guanyadors del premi literari convocat per la Revista i Ommium Cultural.

Revista Cambrils (núm. 84). Exemplar extraordinari amb motiu de l'arribada de les despulles del nostre Cardenal - Llegir Més

La veu de la parròquia de Cambrils

L'any 1949, en aquesta publicació local, s'hi informava del 50è aniversari de l'ordenació sacerdotal del Cardenal Vidal i Barraquer i es feia un ofici commemoratiu.

La veu de la parròquia de Cambrils - Llegir Més

Revista Cambrils. El Cardenal Vidal i Barraquer homenatjat pel seu poble

Articles de Gerard Martí i Jordi Torres sobre els actes d'homenatge al Cardenal Vidal i Barraquer en el 50è aniversari de la seva mort.

Revista Cambrils. El Cardenal Vidal i Barraquer homenatjat pel seu poble - Llegir Més

Premi Vidal i Barraquer d'articles periodístics

Premi: Estradé i Ciurana, Miquel: El Cardenal Vidal i Barraquer, un home lliure. Accèssit: Salceda i Castells, Josep: Cardenal Vidal i Barraquer: el sentit d'una negativa.

Premi Vidal i Barraquer d'articles periodístics - Llegir Més

El cardenal Vidal i Barraquer i la "Qüestió catalana" durant la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930)

Corts i Blai, Ramon: El cardenal Vidal i Barraquer i la "Qüestió catalana" durant la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930). Reflexions des de la pastoral setanta anys després de la seva mort. A: Revista Catalana de Teologia, vol. 39 núm. 2 (Barcelona, 2014), p. 845-871.

El cardenal Vidal i Barraquer i la "Qüestió catalana" durant la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930) - Llegir Més

Cardenal Vidal i Barraquer (1868-1943)

Programa que inclou diversos textos sobre la vida i el pensament del Cardenal així com informació dels actes de la Festa Major de la Immaculada.

Cardenal Vidal i Barraquer (1868-1943) - Llegir Més

Cardenal Vidal i Barraquer. Testimoni fidel (1943-2013)

Treball que aplega set conferències multidisciplinàries d'arxivers, teòlegs i professors, les quals van ser impartides amb motiu del 70è aniversari del traspàs del Cardenal de la Pau.

Cardenal Vidal i Barraquer. Testimoni fidel (1943-2013) - Llegir Més

50è aniversari de la mort del Cardenal Vidal i Barraquer

Programa que recull els actes celebrats entre el 29 d'agost i els mesos d'octubre i novembre de 1993. Conté dades biogràfiques i una presentació de l'arquebisbe de Tarragona Ramon Torrella.

50è aniversari de la mort del Cardenal Vidal i Barraquer - Llegir Més

Francesc Vidal i Barraquer

Biografia escrita pel qui va ser Rector de la Parròquia de Santa Maria de Cambrils, que ens acosta de manera planera, però sense oblidar el rigor, a la figura i al pensament del Cardenal.

Francesc Vidal i Barraquer - Llegir Més

Benvingut a casa vostra senyor Cardenal.

Programa dels actes celebrats a Cambrils en motiu de l'arribada de les despulles del Cardenal.

Benvingut a casa vostra senyor Cardenal. - Llegir Més

El missatge de retorn serà de pau.

Programa de la celebració eucarística amb que van ser rebudes les despulles del Cardenal a la catedral de Tarragona i on reposen segons el seu desig.

El missatge de retorn serà de pau. - Llegir Més

Retorno definitivo a Tarragona. Vidal i Barraquer cardenal de Catalunya

Diversos articles sobre la vida i el pensament del Cardenal publicats pel setmanari Destino (núm. 2118) al maig de 1978, amb motiu del retorn de les despulles del Cardenal.

Retorno definitivo a Tarragona. Vidal i Barraquer cardenal de Catalunya - Llegir Més

Comissió local Cardenal Vidal i Barraquer

Programa que recull tots els actes que es van organitzar Cambrils per celebrar el retorn de les despulles del Cardenal. Conté diversos textos biogràfics i fotografies

Comissió local Cardenal Vidal i Barraquer - Llegir Més

L’integrisme catòlic, un obstacle per a la conciliació entre l’església i la segona república (1931-1936)

BUSQUETS I DALMAU, Joan: “L’integrisme catòlic, un obstacle per a la conciliació entre l’església i la segona república (1931-1936)". A: Revista Catalana de Teologia, vol. 35-2 (Barcelona, 2010), pàg. 681-696.

L’integrisme catòlic, un obstacle per a la conciliació entre l’església i la segona república (1931-1936) - Llegir Més

L'elecció de Josep Cartañà Inglès, fill de Vilaverd, com a bisbe de Girona (1933)

CLARA RESPLANDÍS, Josep: “L’elecció de Josep Cartaña Inglès, fill de Vilaverd, com a Bisbe de Girona (1933)”. A: Aplec de Treballs, vol. 19 (Montblanc, 2001), pàg. 105-112.

L'elecció de Josep Cartañà Inglès, fill de Vilaverd, com a bisbe de Girona (1933) - Llegir Més

Cardenal Vidal i Barraquer

Biografia en imatges del cardenal Vidal i Barraquerr. A càrrec de Josep Ravantós i Giralt, Lluís Domingo i Calvo, Lluís Pàmies Solé i Foto Cine Vídeo Lluís Domingo.

Cardenal Vidal i Barraquer - Llegir Més

Vidal i Barraquer. Cardenal de la Pau

Muntanyola i Llorach, Ramon: Vidal i Barraquer. Cardenal de la Pau. Barcelona: Estel, 1970. Reeditat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat l'any 2017 (2 vols.).

Vidal i Barraquer. Cardenal de la Pau - Llegir Més

Custos, quid de nocte?

Raguer, Hilari: Custos, quid de nocte? ("sentinella, com va la nit?". El Dr. Carles Cardó, sentinella del seu context històric. A: Quaderns de Vilaniu, núm. 55 (Homenatge a Carles Cardó). Valls, 2009, p. 5-18.

Custos, quid de nocte? - Llegir Més

El pensament del Cardenal Vidal i Barraquer

Obra que estudia el pensament del Cardenal, qualificat per l'autora com "demòcrata, tolerant, prudent, pacifista i dialogant, però també religiós, amb la religió d'aquell temps, dominadora del poble, masclista davant de les dones i jeràrquicament aristocràtica"

El pensament del Cardenal Vidal i Barraquer - Llegir Més

Benvingut!

Fulletó editat amb motiu del retorn de les despulles del Cardenal. Conté informació biogràfica, una petita tria de textos i fotografies; també una semlança biogràfica, amb fotos, del bisbe auxiliar Dr. Borràs.

Benvingut! - Llegir Més

Vidal i Barraquer. De la República al Franquisme

Treball documentat que ens apropa a la figura del Cardenal, sense que l'autor amagui l'admiració que li mrereix.

Vidal i Barraquer. De la República al Franquisme - Llegir Més

Vidal i Barraquer. Síntesi biogràfica

Comas i Maduell, Ramon: Vidal i Barraquer. Síntesi biogràfica. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1977

Vidal i Barraquer. Síntesi biogràfica - Llegir Més

Les llàgrimes del Cardenal Vidal i Barraquer

Piques, Francesc A.: Les llàgrimes del Cardenal. Barcelona : La Formiga d'Or, DL 1994.

Les llàgrimes del Cardenal Vidal i Barraquer - Llegir Més

Salvador Rial, vicari del Cardenal de la Pau

Raguer, Hilari: Salvador Rial, vicari del cardenal de la pau. Barcelona : Abadia de Montserrat, 1993.

Salvador Rial, vicari del Cardenal de la Pau - Llegir Més

El silenci de les campanes. La persecució religiosa durant la guerra civil

Albertí i Oriol, Jordi: El silenci de les campanes. De l'anticlericalisme del segle XIX a la persecució religiosa durant la guerra civil a Catalunya. Barcelona: Proa, 2007.

El silenci de les campanes. La persecució religiosa durant la guerra civil - Llegir Més

L'Església clandestina a Catalunya durant la Guerra Civil (1936-1939) : els intents de restablir el culte públic

Manent i Segimon, Albert; Raventós i Giralt, Josep: L'església clandestina a Catalunya durant la Guerra Civil (1936-1939) : els intents de restablir el culte públic. Barcelona : Abadia de Montserrat, 1984.

L'Església clandestina a Catalunya durant la Guerra Civil (1936-1939) : els intents de restablir el culte públic - Llegir Més

Revista Gaudia. Portaveu dels gogistes tarragonins

La Revista Gaudia. Portaveu dels gogistes tarragonins dedica el dossier central a la figura del cardenal Vidal i Barraquer. Els diferents articles están signats per Fra Octavi Vilà Mayo, Abat del Monestir de Poblet, Joan M. Pujals Vallvé, conseller de cultura de la Generalitat de Catalunya (1996-1999), Josep Maria Panicello Hernàndez, Comissionat de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer i Joaquim Garrigosa i Massana, Dr. en Història per la UAB, president de la Societat Catalana de Musicologia (2005-2015) i director de l'Auditori de Barcelona.

Revista Gaudia. Portaveu dels gogistes tarragonins - Llegir Més

Comparteix
Contacteu amb la Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer: anycardenal2018@cambrils.org

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0
W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC Internet

La seva privacitat és important per nosaltres

Aquest lloc web utilitza tecnologies, com les cookies, per obtenir informació sobre les audiències que veuen els anuncis i el contingut, entre altres coses. Feu clic a continuació per autoritzar l'ús d'aquesta tecnologia i el processament de les seves dades personals per a aquests fins.

La seva privacitat és important per nosaltres

Pot establir les seves preferencies i consentiments depenent de com vol que s'utilitzin les seves dades segons els fins detallats a continuació.
Cookies Tècniques

__ac

Cookie generada per mantenir la sessió activa. Un cop la sessió es tanca la cookie expira.

tree-s

Cookie que controla la navegació. Un cop la sessió es tanca la cookie expira.

I18N_LANGUAGE

Cookie generada per mostrar traduccions segons l'idioma del web. Un cop la sessió es tanca la cookie expira.

cb-enabled

Cookie tècnica i estrictament necessària que conté el valor de si s'ha acceptat la instal·lació de cookies. Expira al cap d'un any

Cookies Analítiques

Google Analytics

Cookie analítica que medeix cóm interactuen els usuaris amb el contingut de la pàgina web.

Les cookies generades per google analytics son les següents:

  • _ga  S'utilitza per distingir als usuaris. Expira als 2 anys.
  • _gid  S'utilitza per distingir als usuaris. Expira al cap d'un dia.
  • _gat  S'utilitza per limitar el percentatge de les sol·licituds. Expira després d'1 minut.
  • _gac_  Inclou informació de la campanya relativa a l'usuari. Expira als 90 dies.
Cookies de Tercers

Google Translator

Cookie de Google que permet mostrar traduccions de la web a altres idiomes.

Les cookies generades per google translator son les següents:

  • googtrans  Emmagatzema l'idioma al que es vol traduir la web. Expira al tancar la sessió.
  • googtransopt  Emmagatzema les preferències de l'usuari. Expira als 2 anys.