Ajuntament de Cambrils
Ajuntament de Cambrils
El port de Cambrils
El far vermell
Torre del Port de Cambrils
Esteu aquí: Inici / Cambrils / Ciutat / Dades de la ciutat / Els nuclis

Els nuclis

En el terme municipal de Cambrils, els nuclis principals i centrals de població són els que estan formats pels barris antic de la Vila i el de la Marina.

 

El barri antic de la Vila, ubicat a una distància aproximat d'un quilòmetre de la costa, és on arran de la reconquesta del Camp de Tarragona, al segle XII, es va fundar al 1152 una vila sota la protecció reial, i què es va dotar de muralla defensiva al segle XIV.

És el barri on durant segles es centrava la vida artesana, comercial, judicial i administrativa de la població. El barri de la Marina, va néixer arran del mar, on actualment hi ha el port, sota la protecció d'una forta torre de defensa. Aquest era principalment la zona on es va instal·lar els pescadors, i on a partir dels anys 60, es va anar desplaçant bona part de l'activitat comercial.

Els termes de Vilafortuny, mas d'en Bosch i Vilagrassa van ser incorporats a Cambrils al 1846. Vilafortuny va ser fundat en la mateixa època que Cambrils, entorn al lloc on avui en dia encara es conserva el seu castell. Durant alguns segles hi va haver un petit nucli de població, el qual va anar minvant arran dels atacs de pirates i de les febres palúdiques. Així al 1763 es trobava deshabitat, i quan en la primera meitat del segle XIX va ser incorporat al terme de Cambrils, ja comptava de nou amb 40 habitants.

El Mas d'en Bosch era un petit terme al nord del de Vilafortuny, titolaritat de l'Arquebisbat de Tarragona. Després de la destrucció de l'església parroquial de Vilafortuny per part de pirates berberiscs, s'hi va fundar una petita església parroquial que avui encara es conserva (l'ermita de Santa Maria del Mas d'en Bosch).

El terme de la Grassa o Vilagrassa, així com part del terme de les Comes d'Ulldemolins, al nord del Mas d'en Bosch, era un territori vinculat a la parròquia de Vilafortuny, si bé era propietat de la Cartoixa de Scala Dei (Priorat).

Els Teixells (o Tegells), era una quadra o part del terme en el qual vivien disseminades una petita població. Els Teixells sempre han format part de Cambrils, i avui en dia, encara es conserva el seu nucli més important (el mas de Sant Rafel o dels Teixells), i altres masies fortificades (Mas d'en Blai, mas de la Plana, etc.)

Comparteix
Ajuntament de Cambrils
Plaça de l'Ajuntament 4, 43850 Cambrils (Tarragona)
Tel. 977 794 579

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0
W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC Internet