Ajuntament de Cambrils
Ajuntament de Cambrils
Esteu aquí: Inici / Biblioteca / Fons local / Espais i rutes / Parc Samà

El parc

El Parc Samà és un dels indrets més fascinants del terme municipal de Cambrils. No sols per la bellesa i harmonia del conjunt, tant l’arquitectònic com el paisatgístic, sinó perquè està intensament vinculat a la vida de molts cambrilencs i de gent de la comarca

Imatge del llibre Cuba a Catalunya el llegat dels indians, de Tate Cabré (pàg. 15)

És un dels indrets més usats per a fotos d’esdeveniments socials importants, com per exemple les bodes; és l’escenari del Festival internacional de música, i durant els anys de la guerra civil també va jugar un important paper com a centre d’instrucció i hospital de convalescència. Per tot això li dediquem l’actualització de la pàgina dedicada a la col·lecció local.

Quan hi arribes, sents el privilegi de poder-hi entrar i alhora sents que et fiques a casa d’una altra persona, en aquest cas la casa del marquès de Marianao, l’home que es va enamorar de la claror i la llum del Camp de Tarragona… Ben segur que la bella dorment ha triat l’embruix d’aquest jardí per reposar-hi. Fins que no la despertin, es quedarà aquí. Mandariners, castanyers d’índies, palmeres de diferents classes, cedres altíssims, iuques brasileres, magnòlies, roures i plàtans, quin millor entorn, per fer-se acompanyar?

LÓPEZ-MONNÉ, Rafael; GUASCH BEA, Roser. Cambrils espais per a la calma. Tarragona: Arola, 2007. Enllaç al catàleg

Imatge del llibre Cambrils una història, una mirada, de Kim Castells

El Parc Samà està situat enmig de camps de conreu, entre els termes municipals de Cambrils i Montbrió del Camp, a 90 metres sobre el nivell del mar, 5 km de la costa i entre les rieres d’Alforja i Riudecanyes, i compta amb una superfície de 14 hectàrees.

El promotor del parc va ser Salvador Samà i Torrents, marquès de Marianao, pertanyent a una família d’indians, que s’havia establert a Cuba i que va voler traslladar al Baix Camp l’ambient exòtic de l’antiga colònia.

El projecte va ser dut a terme per Josep Fontserè i Mestres, que havia realitzat la construcció de la gran cascada del Parc de la Ciutadella de Barcelona.

L’any 1881 es va començar la plantació del Parc al qual es van afegir posteriorment diversos habitacles i gàbies per als animals del Zoo privat del marquès. Aquests s’ubicaren al voltant del recinte botànic i del mateix estil que la resta del conjunt arquitectònic: rocalla (pedra calcària) unida entre ella per sulfat de ferro. Aquest zoo va desaparèixer durant la guerra civil.

El traçat del parc obeeix a una distribució per eixos, ordenats per camins amb arbres alineats a les vores, o per espais oberts entre elements arquitectònics importants.

La casa i el llac o estany constitueixen els centres de conjunt del parc, encara que la torre de l’Angle i la cascada siguin igualment importants.

(Informació extreta del fullet que es dóna als visitants del parc)

Contingut relacionat
Imatge
Comparteix
Biblioteca Pública Municipal de Cambrils C/ Alfons I el Cast, 2 43850 Cambrils Telf. 977 363 495

Conforme amb:
HTML 5 | CSS 3.0
W3C WAI-AA

Projecte desenvolupat per SEMIC Internet